Zo’n 2,5 miljoen mensen in Europa leven met de diagnose MS, Multiple sclerose. De meeste mensen die met MS te maken krijgen, zijn vrouwen. Voor elke man met MS zijn er 2 of 3 vrouwen met de ziekte. Ieder jaar staat 30 mei in het teken van ‘Wereld MS dag’, waarbij aandacht gevraagd wordt voor deze ziekte. Maar wat is MS nu eigenlijk?
MS is een ziekte waarbij het centrale zenuwstelsel aangetast wordt. Immuuncellen, de afweercellen van het lichaam, vallen de zenuwvezels en het myeline (de stof die zenuwimpulsen doorgeeft en de zenuwvezels omhult) aan, waardoor deze beschadigd raken. Op de beschadigde plekken vormen zich verhardingen (sclerose). De zenuwbanen werken hierdoor minder goed, waardoor de impulsen vanuit en naar de hersenen minder goed, en uiteindelijk helemaal niet meer, worden doorgegeven.
Er zijn vier vormen van MS. De eerste vorm, clinically isolated syndrome of CIS, is niet dezelfde ziekte, maar het kent wel dezelfde symptomen als bij MS. Ook bij CIS raakt het omhulsel van het zenuwstelsel namelijk beschadigd door ontstekingen. Mensen met deze ziekte hebben een kans om MS te krijgen, maar ze ontwikkelen de ziekte niet noodzakelijk.
De tweede vorm van MS is relapsing remitting MS (RRMS). Bij deze vorm van MS hebben patiënten te maken met afwisselende periodes van aanvallen en herstel. Verreweg de meeste MS-patiënten hebben deze vorm. Een deel van de mensen met RRMS ervaart een heel rustig ziektebeeld, een milde vorm van MS.
Bij de derde vorm, secundair progressieve MS (SPMS), blijven de aanvallen weg. De klachten nemen wel toe en de MS-patiënt herstelt niet helemaal. Maar het is daarnaast ook niet te voorspellen hoe snel de klachten verergeren.
Bij Primair progressief MS (PPMS), de vierde vorm, verergeren de klachten juist geleidelijk. Mensen die aan deze vorm lijden ervaren geen perioden van aanval of herstel.
De klachten en symptomen die ervaren worden, verschillen van persoon tot persoon. Er zijn wel klachten die vaak voorkomen, zoals bewegingsklachten (onder andere krachtverlies en krampen), sensibiliteitsstoornissen (tintelingen, prikkelingen, doofheid en meer) en problemen met het gezichtsvermogen. Ondanks uitgebreid onderzoek is het nog niet mogelijk om multiple sclerose te genezen. In veel gevallen kunnen er wel medicijnen voorgeschreven worden om aanvallen te stoppen, symptomen te behandelen of zelfs MS af te remmen.
Ook hebben MS-patiënten zelf invloed op hun gezondheid. Gezonde voeding, genoeg beweging en voldoende (nacht)rust kunnen hierbij helpen. Naarmate MS vordert en er meer klachten ervaren worden met onder andere bewegings- en evenwichtsproblemen, kunnen huisaanpassingen zoals een traplift de woning toegankelijk houden.
Meer over gezondheid